ANLAŞMALI BOŞANMA-MÜŞTEREK ÇOCUĞUN ÖZEL OKUL MASRAFI

yuksekkaya January 19, 2024

2. Hukuk Dairesi         2016/7706 E.  ,  2017/2213 K.


Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:


Taraflar 6.6.2008 tarihinde anlaşmalı boşanmış olup, hükümde velayeti davalı anneye bırakılan ortak çocuk Berk'e davacı baba tarafından ödenecek 1250 TL iştirak nafakası dışında ortak çocuğun "anaokulu, okul, eğitim" masraflarının da davacı baba tarafından ödeneceği kararlaştırılmıştır. Davalı anne tarafından ortak çocuğun özel anaokulu masrafları baba tarafından ödenmediğinden bahisle baba aleyhine icra takibi başlatılmış, baba tarafından iş bu menfi tespit davası açılmıştır. Toplanan delillerden anlaşmalı boşanma hükmünde ortak çocuğun gönderileceği anaokulunun "özel anaokulu" olarak da anlaşılabileceğine dair bir karar mevcut değildir. Açıklanan sebeple davanın kabulü yerine yetersiz gerekçe ile reddi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 02.03.2017 (Per.)

KARŞI OY YAZISI

Taraflar Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca anlaşmalı olarak boşanmış olup, mahkemece onaylanan ve gerekçeli kararda yer alan anlaşma protokolünün 3. maddesinde ortak çocuk yararına ilk 4 yıl için aylık 750 TL, 4 yıldan sonra aylık 1250 TL. iştirak nafakası ödeneceği, 6. maddesinde ise davalının ödeyeceği iştirak nafakası dışında müşterek çocuğun anaokulu, okul, eğitim, gerektiğinde yurtdışı eğitim ve yaşam masrafları, yaz okulları eğitime dair yan giderler, özel dersler, sanat ve spora dair özel dersler, klüp üyelikleri ve her türlü sosyal faaliyetlerine ilişkin marsafların davalı baba tarafından ödeneceği hükmü yer almıştır. Dava, ortak çocuğun özel anaokulu giderlerinin tahsili için başlatılan icra takibinin iptaline ilişkin olup, mahkemece anlaşma protokolünde özel okul-devlet okulu ayrımı yapılmadığı için davanın reddine karar verilmiştir. Yukarıda belirtildiği üzere anlaşma protokolünde iştirak nafakası dışında, ortak çocuğun hangi masraflarının davalı tarafından karşılanacağı açıkça düzenlenmiş olup, bu düzenlemede özel okul veya devlet okulu gibi bir ayrım yapılmamıştır. Protokolün 6. maddesi kapsamına göre mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Bu sebeple hükmün onanması gerektiği görüşünde olduğumuzdan sayın çoğunluğun bozma kararına katılmıyoruz. 

Paylaş

TEFECİLİK SUÇU VE ŞARTLARI

yuksekkaya January 17, 2023

FAZLA CEZAYA HÜKMETMEK - BOZMA

yuksekkaya January 25, 2023

HARÇ ALINMADAN KARAR VERİLEMEZ

yuksekkaya February 08, 2023