İHMALİ DAVRANIŞ İLE KASTEN ÖLÜME SEBEBİYET VERME-BEBEK

yuksekkaya August 27, 2023

1. Ceza Dairesi         2022/8964 E.  ,  2023/5068 K.


Sanıklar hakkında bozma üzerine kurulan hükümlerin; karar tarihi itibarıyla 6723 sayılı Kanun’un 33 üncü maddesiyle değişik 5320 sayılı Kanun’un 8 ... maddesi gereği yürürlükte bulunan 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (1412 sayılı Kanun) 305 ... maddesi gereği temyiz edilebilir olduğu, karar tarihinde yürürlükte bulunan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 260 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz edenlerin hükmü temyize hak ve yetkilerinin bulunduğu, 1412 sayılı Kanun’un 310 uncu maddesi gereği temyiz isteklerinin süresinde olduğu, aynı Kanun’un 317 nci maddesi gereği temyiz isteklerinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle gereği düşünüldü: 

I. HUKUKÎ SÜREÇ
1.Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinin, 20.05.2015 tarihli ve 2015/68 Esas, 2015/160 Karar sayılı kararı ile; sanıklar hakkında bilinçli taksirle ölüme neden olma suçundan, ayrı ayrı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (5237 sayılı Kanun) 85 ... maddesinin ikinci fıkrası, 22 nci maddesinin üçüncü fıkrası, uyarınca 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına, karar verilmiştir.

2.Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinin, 20.05.2015 tarihli ve 2015/68 Esas, 2015/160 Karar sayılı kararının sanıklar müdafileri tarafından temyizi üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 21.01.2021 tarihli ve 2019/3783 Esas ve 2021/511 Karar sayılı kararı ile; sanıkların ihmali davranışla kasten öldürme suçundan cezalandırılmaları gerektiği, kabule göre de sanıklar hakkında temel ceza belirlenirken, uygulama maddesinin 5237 sayılı Kanun'un 85 ... maddesi birinci fıkrası yerine 85 ... maddesinin ikinci fıkrası olarak gösterilmesi, sanıkların beyanlarından bebeğin ölmeden önce Devlet gözetimine alınması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerinin sanık ...'ın yaşadığı eve geldiği, sanığın bebeği teslim etmek istememesi üzerine işlem yapmadıkları anlaşıldığından, bu konuda görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerektiğinin gözetilmemesi nedenleriyle bozulmasına karar verilmiştir.

3.Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinin, 09.06.2021 tarihli ve 2021/197 Esas, 2021/279 Karar sayılı kararı ile; sanıklar hakkında ihmali davranışla kasten öldürme suçundan, ayrı ayrı 5237 sayılı Kanun'un 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi delaletiyle, 83 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi, 62 nci maddesinin birinci fıkrası, 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ve 1412 sayılı Kanun'un 326 ncı maddesinin son fıkrası uyarınca 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına, karar verilmiştir.

II. TEMYİZ SEBEPLERİ
Sanık ... müdafiinin temyiz istemi; sanığın atılı suçu işlemediğine, 5237 sayılı Kanun'un 22 ... maddesinin altıncı fıkrasının uygulanması gerektiğine, sanığın beraat etmesi gerektiğine ilişkindir. 

Sanık ... müdafiinin temyiz istemi; sanığın atılı suçu işlemediğine, suçun unsurlarının oluşmadığına, illiyet bağının bulunmadığına, sanığın beraat etmesi gerektiğine ilişkindir.

III. OLAY VE OLGULAR
1.Sanıkların ölen ...'nın yaklaşık 20 gündür hasta olduğunu beyan ettikleri, sanıkların ölen bebeği herhangi bir sağlık kuruluşuna götürmedikleri gibi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından gelen yetkililere de bebeği teslim etmedikleri, otopsi raporuna göre, ölen bebeğin vücudunun genel olarak kaşektik, zayıf ve dehidrate görünümde olduğu, düşük vücut ağırlığına sahip olduğu, göğüs bölgesinde kotların belirgin görünümde ve haricen sayılabilir olduğu, el ve tırnakların bakımsız, kirli görünümde olup genel olarak vücut hijyeninin kötü olduğu, anal bölgeden başlayan ve her iki inguinal bölgeye doğru uzanan geniş bir alanda gayta bulaşığı mevcut olduğu, alt ve üst ekstremitelerde deri ve kas doku tonusunun ileri derecede azalmış olduğu, genel olarak tüm vücutta deri turgor-tonusunun azalmış olduğu, boyun bölgesi tamamında yaygın siyah renkli kirlenme alanları mevcut olup hijyenin oldukça yetersiz olduğu ve ölümünün beslenme yetersizliğine bağlı meydana gelmiş olduğu gözetildiğinde, sanıkların 4721 sayılı Medeni Kanun'da düzenlenen yasal yükümlülüklerini yerine getirmemekten kaynaklanan, ölen bebek üzerindeki bakım ve gözetim yükümlülüklerini ölüm neticesinin gerçekleşeceğini bilerek yerine getirmediklerinin anlaşıldığı, böylece sanıkların ihmali davranışla kasten öldürme suçunu işledikleri sabit görüldüğü, anlaşılmıştır.

2.Sanıkların savunmaları, tanıkların beyanları, otopsi raporu, tutanaklar, adli sicil kayıtları, nüfus kayıtları, dava dosyasında bulunmaktadır.

IV. GEREKÇE
1.Sanık ... Hakkında Maktule Yönelik İhmali Davranışla Kasten Öldürme Suçundan Kurulan Hüküm Yönünden
İleri sürülen iddia ve savunmaların toplanan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, vicdani kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eylemin maktul bebeğin bakımını üstlenen annesi sanığın kanundan kaynaklanan yükümlülüğünün ihmali suretiyle gerçekleştirildiğinin saptandığı, alınan raporların yeterli ve hüküm kurmaya elverişli olduğu, eyleme uyan suç vasfı ile yaptırımın doğru biçimde belirlendiği anlaşıldığından, anılan temyiz sebeplerinin incelenmesinde hukuka aykırılık bulunmamıştır.

2.Sanık ... Hakkında Maktule Yönelik İhmali Davranışla Kasten Öldürme Suçundan Kurulan Hüküm Yönünden
Sanık ... ile sanık ...'ın evli olmadıkları ve aynı evde ikamet etmedikleri, maktulün velayetinin, bakım ve gözetiminin tek başına annesi Nagihan tarafından yerine getirildiği, belli aralıklarla eve gelen ve evin ihtiyaçlarıyla ilgilenen sanık baba Uğur'un meydana gelen ölüm olayı ile nedensellik bağı oluşturacak nitelikte bulunmadığı bu nedenle sanık ... hakkında beraat kararı verilmesi gerektiği gözetilmeksizin sanık hakkında mahkumiyet hükmü verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur. 

V. KARAR
A. Sanık ... Hakkında Maktul ...'ya Karşı İhmali Davranışla Kasten Öldürme Suçundan Kurulan Hüküm Yönünden
Gerekçe bölümü (1) paragrafında açıklanan nedenlerle Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinin, 09.06.2021 tarihli ve 2021/197 Esas, 2021/279 Karar sayılı kararında sanık müdafiince öne sürülen temyiz sebepleri ve dikkate alınan sair hususlar yönünden herhangi bir hukuka aykırılık görülmediğinden sanık müdafiinin temyiz sebeplerinin reddiyle hükmün, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle ONANMASINA, 

B. Sanık ... Hakkında Maktul ...'ya Karşı İhmali Davranışla Kasten Öldürme Suçundan Kurulan Hüküm Yönünden
Gerekçe bölümü (2) paragrafında açıklanan nedenlerle Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinin, 09.06.2021 tarihli ve 2021/197 Esas, 2021/279 Karar sayılı kararına yönelik sanık tarafından öne sürülen temyiz istekleri yerinde görüldüğünden hükmün "sanığın beraat etmesi gerektiği " yönünden, 1412 sayılı Kanun’un 321 ... maddesi gereği, Tebliğname’ye aykırı olarak, oy birliğiyle BOZULMASINA, 

Dava dosyasının, Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 

13.07.2023 tarihinde karar verildi.

Paylaş

TEFECİLİK SUÇU VE ŞARTLARI

yuksekkaya January 17, 2023

FAZLA CEZAYA HÜKMETMEK - BOZMA

yuksekkaya January 25, 2023

HARÇ ALINMADAN KARAR VERİLEMEZ

yuksekkaya February 08, 2023