MANEVİ TAZMİNAT - KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI

yuksekkaya October 16, 2022

2. Hukuk Dairesi 2010/23389-2011/23651 E-K

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm davalı tarafından kusurlu kabul edilmesine ilişkin gerekçesi, maddi ve manevi tazminat ile nafaka yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.


1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.


2-Boşanma sebebiyle manevi tazminata hükmedilebilmesi için, tazminat talep eden tarafın kusursuz veya diğerine göre az kusurlu olmasının yanında, boşanmaya sebep olan olayların kişilik haklarına saldırı niteliğinde olması da zorunludur. Davalının çalışmaması ve bu sebeple evlilik birliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemiş olması, davacı eşin kişilik haklarına saldırı niteliğinde değildir. Davacının aşağılanarak evden kovulduğuna ilişkin de delil yoktur. Mahkemece de, boşanma sebebi olarak davalının evlilik birliğine ilişkin sorumluluklarını yerine getirmemiş olması kabul edilmiş, manevi tazminatı gerektiren kadının kişilik haklarına saldırı sayılabilecek maddi bir hadise ortaya konulamamıştır. Öyleyse davacının manevi tazminat isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru bulunmamıştır.


SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple manevi tazminat yönünden BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 

Paylaş

TEFECİLİK SUÇU VE ŞARTLARI

yuksekkaya January 17, 2023

FAZLA CEZAYA HÜKMETMEK - BOZMA

yuksekkaya January 25, 2023

HARÇ ALINMADAN KARAR VERİLEMEZ

yuksekkaya February 08, 2023